EVENIMENTE

[25.03.2024] Dezbatere FSPUB: “Alegerile pentru Parlamentul European 2024 – ce știm și ce nu știm”, 14:30, sala 1989

[25.03.2024] Dezbatere FSPUB: “Alegerile pentru Parlamentul European 2024 – ce știm și ce nu știm”, 14:30, sala 1989

Organizat în cadrul Zilelor Porților Deschise la Facultatea de Științe Politice a Universității din București (FSPUB), dezbaterea “Alegerile pentru Parlamentul European 2024 – ce ştim şi ce nu ştim” se va desfășura la sediul Facultății – din str. Spiru Haret nr. 8 – luni 25 martie de la orele 14:30 în sala 1989.

Despre alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc în iunie 2024 se discută mult prea puţin în România. Nu se cunosc atribuţiile celor care vor fi aleşi, care este mecanismul de reprezentare şi ce poate face concret Parlamentul European în sprijinul cetăţenilor.

Aceste alegeri sunt puse în plan secund faţă de cele locale care vor avea loc în România pentru prima oară simultan. Lipsa actuală a unei dezbateri despre alegeri poate fi îmbinată cu o lipsă a unei dezbateri între candidaţi, ceea ce ar duce, inevitabil la dezinteres generalizat.

Această dezbatere îşi propune să limiteze riscul expus şi să clarifice mai multe aspecte legate de alegerile pentru Parlamentul European, cum ar fi: de ce se constată o creştere a tendinţei de vot pentru partidele extremiste şi populiste, la nivelul tuturor statelor membre UE? Care este bazinul lor electoral comun? Va avea această tendinţă un efect asupra formării viitoarei coaliţii de partide politice europene ce va asigura o majoritate? Se vor menţine actualele grupări de partide sau vom asista la creşterea/scăderea ponderii acestora din prezent? Care vor fi temele majore de campanie electorală pentru acest tip de alegeri? Se vor întrepătrunde temele de interes local, cele naţionale şi cele europene, dată fiind suprapunerea scrutinelor sau naraţiunile candidaţilor vor fi diferite ca şi până acum, în funcţie de context? Există instrumente adecvate pentru a combate dezinformarea din pre-campania şi respectiv campania electorală? Există interese ale României care vor putea fi promovate de membrii Parlamentului European aleşi în 2024 pentru următorii 5 ani, indiferent de afilierea lor politică?

Vor încerca să răspundă la aceste întrebări: prof. univ. dr. Radu Carp, conf. univ. dr. Alexandra Iancu, prof. univ. dr. Cristian Preda, prof. univ. dr. Ioan Stanomir, conf. univ. dr. Claudiu Tufiş.

Leave your thought here