ADMITERE DOCTORAT
04/11/2021 2024-09-20 11:38ADMITERE DOCTORAT
ADMITERE 2024
DOCTORAT ÎN ŞTIINŢE POLITICE
Admiterea la Școala Doctorală se face prin concurs.
Pentru informații suplimentare legate de procesul de admitere în această perioadă, vă rugăm să ne contactați la adresa: admitere.fspub@unibuc.ro.
Criterii de eligibilitate
Se pot înscrie la admiterea la școala doctorală cetățeni români precum și cetățeni din statele-membre ale Uniunii Europene, din Spațiul Economic European și din Confederația Elvețiană, precum și etnicil români, indiferent de cetățenie, cărora li se aplică exact aceleași condiții ca și cele prevăzute de lege pentru cetățenii români, inclusiv în ceea ce privește taxele de școlarizare.
La colocviul de admitere la doctorat se pot prezenta candidați care dețin:
- diplomă de licenţă sau echivalentă a studiilor universitare de lungă durată organizate conform Legii nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
- titularii diplomelor de studii de lungă durată au dreptul să se înscrie la studii universitare de doctorat fără obligativitatea de a mai parcurge ciclul al II-lea de studii universitare de master
- absolvenții cu diplomă de masterat ai ciclului de studii universitare de masterat organizate conform Legii nr. 288/2004, cu modificările și completările ulterioare SAU
- absolvenții studiilor efectuate în străinătate și recunoscute de către direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Educației Naționale, ca fiind studii universitare de masterat.
Observație: Candidaţii care au urmat studiile în străinătate vor prezenta la înscriere traducerea legalizată a diplomei obţinute, precum si echivalarea acesteia de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare din cadrul Ministerului Educaţiei și Cercetării.
Calendarul admiterii
SESIUNEA SEPTEMBRIE 2024
ÎNSCRIERI: 02-16.09.2024 (în data de 16.09.2024 maxim ora 14.00)
COLOCVIU DE ADMITERE: 17-18.09.2024
AFIŞAREA REZULTATELOR : 20.09.2024
SESIUNEA SUPLIMENTARĂ SEPTEMBRIE 2024 (în cazul în care nu se ocupă locurile alocate)
ÎNSCRIERI: 20-25.09.2024 (în data de 25.09.2024 maxim ora 14.00)
COLOCVIU DE ADMITERE: 26.09.2024
AFIŞAREA REZULTATELOR : 27.09.2024
Dosarul de candidatură
OBSERVAȚIE: Dosarul poate fi transmis pe e-mail către secretariatul Școlii Doctorale (gabriela.ifrim@fspub.unibuc.ro) în vederea verificării, urmând ca dosarul în original să fie depus la secretariatul Școlii Doctorale în termen de 5 zile de la afișarea rezultatelor colocviului.
Dosarul de candidatură trebuie să includă următoarele documente:
1) fişă de înscriere (unul dintre formularele tip de mai jos)
- formular tip pentru cetățenii români – descarcati AICI
sau
- formular tip pentru cetățenii UE – descarcati AICI
sau
- formular tip pentru cetățenii NON UE – descarcati AICI
sau
- cerere locuri rromi – formular tip – la înscriere; descarcati AICI
- ATENȚIE: În cazul dublei afilieri, candidaţii vor opta pentru o afiliere cu care vor să participe la concurs şi această opţiune nu mai poate fi schimbată pe parcursul admiterii din anul universitar respectiv
2) copie simplă după un act de identitate valabil (B.I./C.I./paşaport etc);
3) copie după certificat de naștere;
4) copie după certificatul de căsătorie sau alt act de schimbare a numelui;
5) copie după diploma de bacalaureat sau echivalentă;
6) copii după diploma de învățământ superior (licență) și foaia matricolă/supliment la diplomă;
7) copii după diploma de masterat/studii aprofundate și foaia matricolă/supliment la diplomă;
- Absolvenții de studii universitare de masterat promoția 2024 pot depune la dosar adeverința de absolvire a studiilor universitare de masterat.
8) memoriu de activitate ştiintifică;
9) lista cu titlurile lucrărilor ştiinţifice publicate;
10) un proiect de cercetare care descrie în 30-40 de mii de caractere (format Times New Roman 12, la un rând) problematica avută în vedere, insistând asupra noutății și relevanței ei, metodologia cercetării, ca și
11) o bibliografie preliminară.
12) proiectul de cercetare se poate depune cu sau fără avizul de principiu al unui conducător de doctorat din Școala doctorală de știință politică (lista aici), pentru a putea fi susținut în fața comisiei; document aviz coordonator- descărcați AICI.
13) copie a unui certificat de competență lingvistică;
- tipurile de certificate de competențe lingvistice recunoscute sunt disponibile AICI.
- pentru cetăţenii străini – certificatul de competenţă lingvistică privind cunoaşterea limbii române/certificat de competenţă lingvistică de cunoaştere a unei limbi de circulaţie internaţională în cazul în care programul de doctorat se va desfăşura într-o limbă de circulaţie internaţională, exceptând candidaţii, cetăţeni străini, care provin din statele cu limbă oficială de circulaţie internaţională;
14) declarație pe propria răspundere privind exactitatea/corectitudinea documentelor dosarului transmis;
15) adeverință medicală tip
16) 3 fotografii tip carte de identitate (3cmx4cm)
17) chitanţa de achitare a taxei de înscriere (vezi detalii mai jos, la categoria taxe).
Despre concursul de admitere și procesul de selecție
Procesul de selecție se va realiza de către o comisie alcătuită din toți membrii școlii doctorale. Absența unui profesor va fi justificată în prealabil.
Concursul de admitere la doctorat se desfășoară la sediul facultății.
- În cazuri speciale, la cererea motivată a candidatului, cu avizul consiliului Școlii Doctorale și cu aprobarea conducerii Universității din București, concursul de admitere se poate desfășura prin videoconferință. Înregistrarea audio-video a susținerii online a concursului de admitere este obligatorie și se arhivează împreună cu celelalte documente ale admiterii.
Procesul de selecție va lua în seamă atât calitatea proiectului prezentat și relevanța lui pentru domeniu, cât și coerența argumentării și a prezentării orale, în cadrul examinării.
În caz de egalitate, departajarea se face în funcție de următoarele criterii:
- (a) limba proiectului, engleza sau franceza reprezentând un avantaj în raport cu româna;
- (b) specializarea urmată la master, candidații care au urmat științe politice fiind preferați tuturor celorlalți;
- (c) media generală a studiilor de master.
Media fiecărui candidat se calculează cu două zecimale fără rotunjire. Media minimă de admitere este 7 (șapte).
Clasificarea candidaților se va face pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a mediilor generale obținute, specificându-se care candidați sunt admiși
- (a) pe locuri finanțate de la buget cu bursă,
- (b) pe locuri finanțate de la buget fără bursă sau
- (c) pe locurile cu taxă.
Mediile generale obținute de candidați la admitere sunt valabile pentru stabilirea ordinii de clasificare numai la Școala Doctorală la care aceștia au candidat și pentru sesiunea respectivă.
Rezultatele concursului de admitere vor fi validate de CȘDȘP și de C.S.U.D., fiind apoi aprobate de Comisia Centrală de Admitere a Universității din București, înainte de afișare.
Rezultatele concursului de admitere, aprobate de Comisia Centrală de Admitere a Universității din București, se aduc la cunoștință prin afișare în termen de cel mult 48 de ore de la data finalizării acestuia. În termen de 5 zile lucrătoare de la afișarea rezultatelor, candidații admiși pe locurile de la buget vor depune actele în original.
- ATENȚIE! Neprezentarea diplomei în original la termen, din vina exclusivă a candidatului admis, duce la pierderea locului finanțat de la buget.
Dosarele candidaților respinși sau ale celor care renunță la școlarizare li se restituie, la cerere, în cel mult 48 de ore de la depunerea solicitării, obligatoriu gratuit, pe baza actelor de identitate. Candidații care își retrag actele de înscriere înainte de afișarea rezultatului final al concursului sunt considerați eliminați din concurs.
Candidații declarați admiși sunt înmatriculați la studiile universitare de doctorat în baza rezultatului concursului pentru anul universitar 2024/2025 prin decizia Rectorului Universității din București.
Taxe (admitere și școlarizare)
Taxa de înscriere candidați români este 500 lei și candidați NON-UE este 100 euro și se achită:
- prin card bancar pe po.unibuc.ro
- fie la casieria Universității din București.
Nu sunt supuși obligației de plată a taxelor de înscriere la concursul de admitere:
- candidații orfani de ambii părinți,
- candidații proveniți din casele de copii sau din plasament familial și
- personalul încadrat la Universitatea din București.
Pentru scutirea de taxă este nevoie de unul dintre următorele documente:
- copie simplă de pe certificatele de deces ale părinților (în cazul celor orfani de ambii părinți);
- adeverință de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (pentru candidații proveniți de la casele de copii sau care s-au aflat în plasament familial);
- adeverință din care să rezulte calitatea de personal didactic sau didactic auxiliar al Universității, în activitate.
Taxa de şcolarizare
Taxa de școlarizare pentru locurile cu taxă pentru anul universitar 2024-2025 este de 12000 lei/an, iar taxa de școlarizare pentru locurile cu taxă (CPV) pentru anul universitar 2024-2025 este de Euro/an.
Taxa de înmatriculare
În momentul confirmării locului se va achita taxa de înmatriculare de 50 lei fie la casieria universității din Șos. Panduri nr. 90, fie online (prin transfer bancar/ordin de plată) IBAN RO67RNCB0076010452620072, detalii plată: „Facultatea de Științe Politice, Școala Doctorală de Știință Politică – taxă de înmatriculare doctorat, numele și prenumele doctorandei/lui”.