BOGDAN IANCU

BOGDAN IANCU

Grad didactic și științific: conferențiar universitar

CV | Bogdan Iancu este conferențiar universitar, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București. Deține o licență în drept, Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași (1996), un masterat în drept constituțional comparat (1997, CEU) și un doctorat în drept, cu specializarea drept constituțional comparat (2006, summa cum laude, Universitatea Central Europeană). A efectuat stagii de cercetare la facultățile de drept ale Universității din Toronto (2000), Universității Yale (2001), Universității McGill (2002-2004); lector asociat 2002-2004 la McGill și Université de Montréal. Bursier al Fundației Alexander von Humboldt la Zentrum für Europäische Rechtspolitik, Facultatea de drept, Universitatea din Bremen și la Facultatea de drept, Humboldt Universität zu Berlin (2008-2010) și la Institutul Max Planck de Drept Public Internațional și Comparat (bursă de reîntoarcere, 2021) . Publicații pe teme de drept constituțional românesc și comparat în țară (Hamangiu, Universul Juridic, Polirom) și în străinătate (la editurile Eleven International Publishing, Springer, T.M.C. Asser, Routledge, Vittorio Klostermann, Hart Publishing, Cambridge University Press).

Domenii de cercetare: drept constituțional românesc și comparat (sub aspectul comparativ, expertiză în domeniul dreptului constituțional american, francez, german); constituționalism european (în special influența proceselor de ”constituționalizare” la nivelul UE asupra sistemelor constituționale ale Statelor Membre (evoluția criteriilor de la Copenhaga, reforme ale sistemelor judiciare, anticorupție); istoria ideilor și conceptelor de bază ale statului și dreptului public (separația puterilor, independența justiției, etc.); istorie constituțională (în special modernizarea constituțională prin transplant de norme în secolul XIX).

Cursuri predate la secțiileIRES (Introducere în drept constituțional), MCP (Constituționalism european), SPE (Procese legislative comparate), SSL (Dreptul internațional al drepturilor omului), MRI (Introducere în dreptul constituțional al Uniunii Europene), MIPA (Elemente de constituționalism național și transnațional), MSE (Drept instituțional al Uniunii Europene)

Publicații recente relevante:

Consultații:

E-mailbogdan.iancu@fspub.unibuc.ro