ANUNȚURI

COMPETIŢIE ERASMUS+ 2024 pentru anul academic 2024-2025

COMPETIŢIE ERASMUS+ 2024 pentru anul academic 2024-2025

Număr de mobilităţi finanţate: 31

Grantul ERASMUS a fost fixat la nivel naţional astfel:

  • 674 euro/lună pentru destinaţiile: AustriaBelgia, Cipru, Danemarca, Grecia, FinlandaFranţaGermania, ItaliaOlandaPortugaliaSpania, Suedia
  • 606 euro/lună pentru destinaţiile: Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, LituaniaMacedonia de NordPolonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Turcia

Pentru participanţii cu oportunităţi reduse (cei care beneficiază de bursă socială sau se califică pentru a beneficia conform Ordinului MEN 3392/2017 (Art. 6, paragraful 2), cei de etnie romă sau cei cu statut de refugiat) care efectuează o mobilitate de studiu Erasmus+, la granturile din tabelul de mai sus se adaugă 250 Euro/lună.

Lista acordurilor disponibile studenților FSPUS este disponibilă AICI

Proceduri

Concursul constă în depunerea unui dosar de concurs (online). După selecţia la nivelul FSPUB, candidatul trebuie să completeze actele de înscriere la Biroul Erasmus+ al UB şi la universitatea gazdă.   

Dosarul de concurs

1. Formular de înscriere – disponibil AICI

Se pot alege până la maxim 3 opţiuni, în ordinea descrescătoare a preferinţelor; în cazul în care există mai mulţi candidaţi cu aceeaşi preferinţă principală repartizarea se va acorda candidatului cu punctaj superior; în cazul în care un candidat are un punctaj suficient de mare pentru a obţine un loc finanţat, însă toate opţiunile sale au fost repartizate deja unor candidaţi cu punctaj superior, poate alege orice altă destinaţie încă disponibilă.

2. Scrisoare de intenţie / de motivaţie care să includă un scurt Plan de studiu, ce prezintă o potențială listă de cursuri ce doresc să fie urmate la universitatea gazdă (candidatul va consulta site-ul universității gazdă). Scrisoarea de intenție va fi redactată într-o limbă străină relevantă pentru stagiu; dacă se aleg mai multe opțiuni, planul de studiu se va redacta pentru fiecare din opțiuni.

3. Curriculum vitae, obligatoriu în format Europass, într-o limbă străină relevantă pentru stagiu.

4. Certificat lingvistic; dacă limba stagiului este limba de studii a programului urmat de candidat la FSPUB (i.e. engleză/franceză), acest certificat nu este necesar; studentul poate proba cunoaşterea limbii străine şi prin alte metode (absolvirea unui liceu cu profil lingvistic, nota de la proba de bacalaureat în limbă străină, etc.).

Dosarul se trimite la irina.matei@fspub.unibuc.ro în perioada de înscrieri 14 – 24 mai 2024, conform calendarului concursului de mai jos.

Criterii minimale de selecţie

  • calitate de student / masterand / doctorand al facultății la cursuri regulate/la zi, la selecţie şi pe durata stagiului;
  • absolvent cel puţin al primului an de studii în momentul începerii mobilităţii (pentru nivel licenţă);
  • integralişti după ultima sesiune de examene (fără nici o restanţă, indiferent de anul de studii);
  • media şcolară recomandată minim 7.00 (din anii academici anteriori şi inclusiv semestrul I al anului academic 2023-2024);
  • dosar complet depus în termen;
  • să aibă cunoştinţele lingvistice necesare.

Atenție! Beneficiarii de burse Erasmus într-un ciclu de studii (licenţă, master) se pot înscrie la concurs pentru efectuarea mobilităţii într-un ciclu superior (master, doctorat), cu condiţia de a fi studenţi FSPUB la momentul începerii mobilităţii.

Punctajul se acordă după cum urmează: 

  • motivaţia academică a alegerii destinaţiei și capacitatea de adaptare la situații și medii culturale noi (40%):punctaj 1 – 10, 10 reprezentând maxim, se evaluează prin Planul/Planurile de studiu și lista activităților extracuriculare incluse în dosar;
  • interesul pentru o mobilitate internaţională, relevanța mobilității pentru pregătirea de specialitate în domeniu (30%): punctaj 1 – 10, 10 reprezentând maxim, se evaluează prin actele relevante din dosar (CV, scrisoare de motivație);
  • cunoştinţe lingvistice (20%): punctaj 1 – 10, 10 reprezentând maxim, se evaluează prin actele relevante din dosar; Nivel C2 – 10 puncte, Nivel C1 – 9 puncte, Nivel B2 – 7 puncte, Nivel B1 – 5 puncte, Nivel A2 – 4 puncte, Nivel A1 – 2 punct, Cunoștințe foarte reduse – 1 punct;
  • performanţă şcolară (10%): media tuturor semestrelor încheiate în programul curent de studii (pentru anul 1: 1 semestru, pentru anul 2: 3 semestre, pentru anul 3: 5 semestre).

Punctajul final este media ponderată a celor patru criterii de mai sus (ponderile sunt menționate în paranteze). Punctajul minim pentru selecție este 7.50.

Criterii de departajare

În cazul în care pe ultimul loc eligibil se află candidaţi cu acelaşi punctaj, criteriile de departajare vor fi, în ordine, 1. motivaţia academică a alegerii destinaţiei; 2. nivelul de cunoştinţe lingvistice; 3. media școlară.

Precizări privind efectuarea mobilității

  • Candidații declarați rezervă la această selecție pot deveni titulari de grant Erasmus+ în cazul în care există fonduri disponibile sau în cazul în care un student declarat titular renunță la mobilitate pentru respectiva destinație a candidatului declarat rezervă.
  • Studenții aflați în ani terminali în momentul selecției (licență anul 3 sau 4 și master anul 2) vor putea beneficia de mobilități Erasmus+ derulate numai în semestrul al doilea 2023-2024 (condiționant de admiterea la master/doctorat).


Calendar

14 – 24 mai 2024 – Înscriere online. Dosarul se trimite la irina.matei@fspub.unibuc.ro 

28 mai 2024 – Afișarea rezultatelor

29 mai 2024 – Contestaţii

30 mai 2024 – Afişarea rezultatelor finale

Precizări 

  • Se acordă pentru minim 3 luni de stagiu în format fizic, minim 90 de zile de la ziua înregistrării la universitatea gazdă și până la data de finalizare a examenelor (conform datelor confirmate de universitatea gazdă) și maxim finalul semestrului din universitatea gazdă 2023-2024.
  • Se poate acorda doar în cazul mobilităților fizice în țara gazdă (cu deplasare în țara gazdă).
  • În cazul în care instituția gazdă oferă cursurile în format online, prezența fizică în țara gazdă pe toată durata mobilității este o condiție obligatorie de finanțare și de recunoaștere oficială a mobilității Erasmus.
  • Grantul Erasmus nu este destinat acoperii tuturor cheltuielilor din străinătate, este numai un sprijin financiar în vederea efectuării mobilității fizice, care va fi integral recunoscută la întoarcere, cu condiția prezentării documentelor necesare validării.
  • Un student poate beneficia de grant ERASMUS+ pe durata fiecărui ciclu de studii (până la maxim 12 de luni de stagiu/ciclu de studii).

COMISIA DE CONCURS
Lect.univ.dr. Irina MATEI, președintă

Lect.univ.dr. Brîndușa NICOLAESCU, membră

Lect.univ.dr. Domnica GOROVEI, membră

COMISIA DE CONTESTAȚII

Conf.univ.dr. Cosmin DOGARU, președinte

Lect.univ.dr. Oana SUCIU, membră

Lect.univ.dr. Mihai SEBE, membru

Leave your thought here