ALUMNI

ALUMNI

Maria Chiriloaia

Absolventă a secției în limba franceză a FSPUB

FSPUB reprezintă pentru mine un deschizător de drumuri spre o carieră într-o organizație internațională francofonă. Imediat după finalizarea Licenței (în limba franceză), am început să lucrez la Oficiul Francez pentru Imigrație și Integrare (OFII) din cadrul Ambasadei Franței în România, unde m-am ocupat de proiectele de reinserție. În paralel, am urmat programul de master cu dublă diplomă, « Politique en Europe : Etats, Frontières et Sociétés », iar în prezent sunt înscrisă la Școala Doctorală.

Ce fac astăzi? Lucrez la Camera Franceză de Comerț și Industrie în România unde coordonez Centrul de formare și educație. Pe scurt, mă ocup de colaborarea dintre mediul de afaceri și mediul universitar precum și de dezvoltarea programelor de formare continuă.

Ce mi-a plăcut și de ce FSPUB? Printre punctele forte ale acestei facultăți, subliniez profesionalismul și o mentalitate foarte deschisă a profesorilor, precum și o deschidere și o flexibilitate care mi-a permis să abordez destul de ușor subiecte extrem de variate. Parcursul universitar m-a ajutat să dezvolt competențe de bază și să am reflexe și o gândire critică care sunt utile în toate domeniile în care activez: de la managementul proiectelor, la definirea obiectivelor, construire de strategii, analize și crearea unei rețele. Pentru a se lansa în această lume diversă și complexă, cu un ritm de schimbare foarte rapid, este nevoie de un antrenament solid, de o bază, iar formarea FSPUB te înarmează cu instrumentele necesare pentru a te adapta și pentru a face față provocărilor actuale, indiferent dacă vorbim de o carieră în domeniul public sau în sistemul privat sau de domeniul cercetării științifice.

Calitatea formării de la FSPUB și posibilitatea de a urma studiile de specialitate în limba franceză m-au determinat să optez pentru un parcurs integral de studii.



Andrei Macsut

Secţia în limba engleză, promoţia 2007 licenţă şi 2010 master (Masters in Comparative Politics)

La FSP am re-învăţat ce învăţasem prost în şcoală până atunci – de la istorie până la economie. Am înţeles cum să privesc lumea ca să aibă sens, ce fel de dovezi sunt necesare ca să ştii că ceva este adevărat şi cum să le cauţi. FSP a pus accentul pe teorie, pe ce au lucrat alţii înainte, pe explicarea unor fenomene care nici nu ştiam că există sau că ne afectează şi, de acolo, am învăţat ce întrebări trebuie puse când cauţi soluţii sau când vrei să înţelegi în mod real de ce ceva se întâmplă. În prezent îmi termin doctoratul la CEU şi lucrez ca cercetător pe domeniul politic cu Societatea Academică din România.

Matei Martin

Matei Martin este jurnalist și mediator cultural. Susține o rubrică săptămînală de politică internațională în revista „Dilema veche” și este co-realizator al emisiunii „Timpul Prezent” la radio România Cultural (https://bit.ly/3crHXP5). A fost distins cu numeroase premii, printre altele Premiul pentru jurnalism cultural oferit de Clubul Român de Presă și Premiul Reporter European oferit de Delegația Comisiei Europene la București. Licențiat al Facultății de Științe Politice (secția franceză) a Universității din București. 

Sandra Dumitrescu

Pentru mine FSPUB (secția de franceză) a fost a doua casă! Dincolo de profesorii de excepție și colegii care mi-au devenit prieteni pentru o viață, FSPUB rămâne cadrul universitar care mi-a oferit bazele solide pe care am putut construi mai departe. Este o formare suficient de generală pentru a te putea orienta către o multitudine de oportunități mai departe, dar în același timp suficient de specifică pentru a-ți construi (sau întări) o cultură politică generală care îți va fi de folos oriunde te vor purta pașii!

Despre mine: mi-am început cariera în Ministerul de Interne cu o specializare în afaceri europene, și după nouă ani petrecuți în diferite structuri europene (în Polonia, Estonia și Mali) în prezent lucrez la Națiunile Unite, ca director adjunct pentru securitate la UN-ESCWA (Beirut).

Teodor Amarandei

Absolvent FSPA in 1999

Amintirea cea mai plăcută din timpul facultății: descoperirea unui ambient universitar total diferit de sistemul de învățământ din acei ani (a doua jumătate a anilor ‘90): profesori tineri, pregătiți, open-mind, cărora chiar le păsa de părerea noastră.

Ce am făcut și ce fac acum: am emigrat in urmă cu 22 de ani, trăiesc in Italia, sunt angajat (detașat) al Grupului Bancar Intesa San Paolo și in prezent sunt sindicalist in cadrul organizației sindicale CGIL, ocupându-mă de contenciosul de muncă.

De ce aș recomanda FSPA studenților de astăzi:
Deoarece este singura facultate care nu îți oferă “o meserie”, ci îți permite să alegi orice meserie îți dorești mulțumită pregătirii pe care o vei avea la absolvire.

Anastasia Cristea

Absolventă a masterului MPE (promoția 2021)

Fostă stagiară la Parlamentul European, absolventă a Institut des Hautes Etudes en Communication Sociale din Bruxelles, actuală doctorandă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (UB) și la Université Lorraine (Metz). Formarea la nivel de licență, în jurnalism, i-a adus experiență profesională la Rfi, Digi24, TVR1.

De ce sa alegeți o formare în cadrul FSP-UB ? Înainte de toate, pentru parteneriatele unice în România cu universități de mare renume din Europa. Masterul MPE reprezintă la crème de la crème în domeniul francofoniei și a științelor politice, oferind șansa unei duble diplome din partea FSP și din partea Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. FSP aduce oportunități de mobilitate internațională, de diversitate culturală în rândul colegilor, de colaborare cu profesori internaționali. FSP aduce, prin oportunitățile de parteneriate internaționale, o ‘’pastilă’’ de Occident în România.

Marius Stan

Absolvent al Facultății de Științe Politice
(licență, master, doctorat, post-doctorat)
Jurnalist cultural Europa Liberă/ independent scholar

Am optat pentru Facultatea de Științe Politice din nevoia de a înțelege mai bine „forțele” care stau la baza satisfacțiilor și insatisfacțiilor noastre cotidiene. Drumul meu către științele politice a trecut însă pe la Facultatea de Filosofie, pe care am abandonat-o ulterior spre a mă dedica full-time cursurilor de la FSP.

Întâmplarea face că aveam să petrec mai mult de zece ani în această instituție, urmând toate programele disponibile, de la licență la postdoc. Îmi amintesc și azi primele tribulații legate de viitorul unui tânăr absolvent de științe politice. Nimic nu era clar, totul părea posibil. Asemeni multora, nu am știut de la bun început încotro mi se vor îndrepta pașii în termeni de carieră și preocupări intelectuale. Am avut însă privilegiul de a mă putea baza pe puterea motivațională a profesorilor mei și pe subtila lor predare de ștafetă. Câteva burse au ajutat cu siguranță drumul către doctorat, pentru că am putut să-mi testez cunoștințele în medii internaționale, să prind gustul unei eventuale cariere academice.

Poate că în goana noastră după o identitate stabilă, universitatea rămâne cel mai important aliat. Pentru mine, cel puțin, FSP a fost călăuza discretă a parcursului profesional.

Arina Florența Șușară

Licență, SPF, promoția 2003

Arina Florența Șușară, consiler în cadrul Direcției Coordonare Politici și Priorități, Secretariatul General al Guvernului. Mi-a plăcut în FSP faptul că am fost învățați să gândim critic, să fim deschiși, să fim curioși, să cercetăm. Dacă vă doriți o atmosferă universitară cosmopolită, cu o diversitate de programe de studii, vă recomand cu toată încrederea FSP.

Mihnea Dumitru

Doctor în științe politice, promoția 2012

La întoarcerea în țară, FSPUB mi-a oferit șansa de a-mi continua educația formală și a reprezentat o referință importantă în readaptarea mea la România. Facultatea de Științe Politice mi-a susținut performanța academică și mi-a ajutat cariera profesională. Am avut parte de educație de calitate, susținută de principii europene și democratice. 

Analist politic și publicist, sunt specialist în imagine. Am studii în Coreea de Sud, Canada, Marea Britanie și doctoratul în România. 

Irina Bădescu

SPF, promoția 2018

Facultatea de Științe Politice mi-a deschis apetitul pentru istoria recentă, pentru sociologie și antropologie, pentru relațiile care există între artă și politică. Un mare plus a fost faptul că întreaga activitate s-a desfășurat în limba franceză și că am beneficiat și de cursuri intensive cu un profesor nativ. Am apreciat, de asemenea, și interdisciplinaritatea, fiindcă m-a ajutat să învăț să gândesc și să fac conexiuni altfel. 

De când am terminat cursurile facultății, citesc aproape în exclusivitate ficțiune pe teme istorice și politice, pentru că simt că mă ajută să aprofundez într-un mod aparte ceea ce am învățat în cei trei ani de cursuri. După licență, am terminat un masterat în comunicare și publicitate în limba engleză și lucrez în comunicare de 2 ani. În momentul de față sunt Owned Media Executive în divizia de programe pentru antreprenori la Impact Hub București, unde învăț mai multe despre proiectele finanțate prin fonduri europene și despre dezvoltarea mediului antreprenorial românesc “verde”, prin colaborarea cu startup-uri care oferă soluții tehnologice inovatoare la probleme legate de mediu și de sănătate.

Paula-Andra Pruneci

Absolventă a programului de Licență RISE, promoția 2021

Implicarea permanentă în activități în cadrul contextelor interculturale fluide, dar și oportunitățile de voluntariat și practică sunt câteva dintre ocaziile prin care Facultatea de Științe Politice a Universității din București mi-a dăruit instrumentele necesare pentru abordarea sferei politice. Interacțiunea din cadrul cursurilor cu numeroși invitați deținând funcții în diferite domenii ale sectorului public m-a determinat să îmi îmbunătățesc nu numai versatilitatea în abordarea diverselor arii de studiu, dar și capacitatea de a-mi îndeplini în mod eficient numeroase angajamente și responsabilități într-un cadru profesional.

Consolidându-mi atât nivelul de expertiză, cât și abilitățile analitice obținute în timpul programului de licență, în prezent urmez un program masteral Erasmus Mundus în Inovarea Sectorului Public și Guvernanță Digitală, la KU Leuven, University of Münster și Tallinn University of Technology. Principalul argument prin care aș încuraja orice tânăr să urmeze cursurile FSP stă în multitudinea de oportunități extracurriculare și abordarea intersectorială a profesorilor asupra diverselor direcții de studiu. Sunt încrezătoare că prin varietatea de programe ale facultății, fiecărui tânăr îi poate fi oferit cadrul în care dezvoltarea potențialului de a utiliza resursele extinse de cercetare împreună cu abordarea dinamică a sferei politicii internaționale să devină o călătorie captivantă.

Hîncu Claudia

Absolventă a programului de licența in 2018, secția SPR și a masterului de Studii Europene, 2020

Va trimit atașat o amintire specială pentru mine, care încununează toată perioada petrecută la FSPUB, și anume momentul de la absolvire. La absolvirea facultății am avut șansa să îmi susțin discursul în fața unui amfiteatru plin de prieteni, colegi și profesori.

Momentul respectiv rămâne în continuare una din cele mai importante realizări pe care le-am avut.

În prezent lucrez ca Asistent Administrativ pentru Organizația Națională „Cercetașii României”. Viziunea noastră este că în 2024 cercetășia va fi cea mai importantă mișcare educativă pentru copii și tineri din România și sunt foarte fericită că prin prin munca mea pot contribui la educația tinerilor din România. Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără formarea de care am beneficiat în anii de studiu de la FSPUB.

Elevilor din ultimul an liceu le recomand cu căldură să se îndrepte spre FSPUB, deoarece este o facultate cu mult potențial, care te pregătește pentru viață

Roxana Ioniță

Absolventa a FSPUB, secția franceza și a programului de master MPE/EHESS, promoția 2016

Am ales sa studiez pe parcursul celor 5 ani la FSP, in primul rand pentru deschiderea culturala, istorica si lingvistica pe care secția franceza o oferă studenților ei. Pe lângă colaborarea academica excelenta interinstituțională EHESS-FSPUB, oportunitatea de a participa la cursuri modulare intense și interesante ținute de profesori EHESS, a venit in perfecta complementaritate cu instruirea academica de acasă. 

In prezent, sunt stabilită in Germania (de 4 ani), sunt in paralel profesor de franceza și spaniola la un institut public de limbi străine (ocazional și de limba romana pentru străini) și am și un full-time job ca trainer și coordonator in departamentul finanțe, in cadru Lidl Stiftung ( Headquarters). 

Întregul meu parcurs profesional de pana acum, se datorează in mare parte deschiderii academice și lingvistice de care am avut parte pe toată perioada studenției. Mai mult decât atât, posibilitatea unei diplome duble, mi-a ușurat accesul ca profesor aici in Germania (nefiind nevoie de nicio recunoaștere a diplomei). 

Programul de master MPE/ EHESS e mai mult decât un deschizător de drumuri, e un instrument “omnia mea mecum porto”, utilizabil oricând si in orice context, indiferent de drumul profesional pe care decizi sa-l urmezi.

Irina Nicoleta Ionescu

SPF, master, doctorat FSPUB

Consilier, Administrația Prezidențială. Doctor în științe politice la FSPUB, licență la secția franceză (promoția 2003) și două masterate în Universitatea din București – unul în politică comparată, la FSPUB, și unul în studii europene și drept comunitar, la Facultatea de Filosofie. Temele de interes sunt: parlamente, politici publice, partide politice, post-comunism.

Principala zonă de experiență profesională este de consilier în administrația publică – Administrația Prezidențială și Camera Deputaților. Ariile de expertiză sunt: proces legislativ, politici publice, partide politice, sisteme electorale, etc. Complementar, experiență de cercetare, predare la nivel universitar în special pe tema vieții politice românești post-comuniste (FSPUB, SNSPA, etc.), dar și diverse colaborări cu organizații non-guvernamentale din sfera civică. De altfel, primele experiențe profesionale sunt în zona civică și de cercetare, fiind foarte utile pentru cariera ulterioară în administrația publică.

Experiența acumulată în cele trei domenii – academic, civic, administrativ – a contribuit la o dezvoltare profesională continuă, dar și la inserarea în rețele profesionale variate. Recent, se adaugă un al patrulea domeniu, cel al antreprenoriatului. După câțiva ani de experiență ca mentor în zona de carieră, o formare în Leadership & Executive coaching, deschide calea unei noi direcții – coaching de carieră.

Rolul jucat de formarea în cadrul FSPUB este foarte important în parcursul de carieră prin mare varietate a materiilor studiate, foarte multe dintre ele dovedindu-și utilitatea și 10-15 ani după finalizarea studiilor, dar mai ales prin dezvoltarea capacității de gândire critică și înțelegerea importanței rigorii metodologice în orice tip de activitate profesională. Experiența de cercetare s-a dovedit extrem de utilă atât pentru realizarea de analize complexe în diversele roluri deținute, cât și pentru activități precum scriere și implementare de proiecte de finanțare. Experiența de predare este, la rândul ei, foarte valoroasă pentru activitatea de mentorat și coaching.

Zamfira Andreea

Am fost studentă la Secția în limba franceză a Facultății de Științe Politice (2000-04), am continuat cu programul de Teorie Politică și Politică Comparată (2004-06), am obținut titlul de doctor în Științe politice (2010) la finele unei co-tutele cu Universitatea din Bruxelles. Pentru mine, FSP înseamnă: francofonie, internaționalitate, gândire critică, comunitate academică distinsă, rigoare științifică, accent pe problematizarea teoretică a realităților politice și sociale, lărgirea orizontului cunoașterii.

Laura Cămăruț

Absolventă secția franceză, 2017

Am absolvit științe politice, secția franceză, în 2017, continuând cu un master în politici de mediu și energie la Sciences Po Paris. În prezent, lucrez la International Renewable Energy Agency (IRENA) în Abu Dhabi, ca Associate Professional for Southeast Europe, colaborând cu țările din vecinătatea Uniunii Europene pentru tranziția lor energetică. FSPUB a fost primul pas spre cariera internațională la care visam, unde am avut oportunitatea să construiesc o bază solidă de cunoștințe într-un domeniu multidisciplinar, să explorez diverse arii de interes din sfera științelor politice, să îmi perfecționez franceza și engleza și să particip în numeroase activități extracurriculare, toate acestea dovedindu-se a fi elemente cheie în parcursul meu ulterior.