MASTER ÎN POLITICILE EGALITĂȚII DE ȘANSE (RO) – MPES
01/02/2023 2024-09-26 15:43MASTER ÎN POLITICILE EGALITĂȚII DE ȘANSE (RO) – MPES
Master în Politicile Egalității de Șanse (MPES)
120 ECTS
Master profesional cu durata de patru semestre, parte a programului de Master European EGALES.
Profil
Programul e organizat în română, dar oferă și posibilitatea unui parcurs în limbi străine: în fiecare an, 10 studente/studenți pot opta pentru admiterea în masterul european, care deschide calea obținerii a două diplome și oferă posibilitatea de a studia în cele șase universități partenere: Universitatea din București, Université Lumière Lyon2, Universitat Autonoma de Barcelona, Université Libre de Bruxelles, Abo Akademi Finland, Université Toulouse Jean Jaurès. Mobilitățile pot fi efectuate în franceză, engleză sau spaniolă.
Masterul formează experți în elaborarea și implementarea politicilor egalității de șanse, la nivel național și european, atât în instituțiile publice cât și în mediul privat. Absolventele și absolvenții MPES obțin trei calificări din Clasificarea Ocupațiilor din România: expert în egalitate de șanse; manager de responsabilitate socială; expert relații sociale. E vorba despre expertiză științifică în elaborarea strategiilor, proiectelor și politicilor publice europene în domeniul egalității de șanse; despre expertiză în analiza priorităților politice naționale în domeniul egalității de șanse și corelarea acestora cu politicile europene; despre dobândirea unor competențe profesionale și transversale necesare pentru a candida la posturile scoase la concurs de către instituțiile naționale sau europene; despre dobândirea abilității de a redacta, într-un limbaj profesional riguros, analize, rapoarte sau cercetări cerute de instituții publice sau private; despre formarea intelectuală (inclusiv prin stagii de cercetare) necesară continuării cercetării științifice în domeniul egalității de șanse.
Conținut
Programul MPES are două părți:
În primul an de studiu sunt dobândite conceptele și instrumentelor teoretice și analitice din mai multe domenii: juridic (dreptul nediscriminării, legislația egalității de șanse); politici publice (politicile egalității de șanse, politicile familiale); dezvoltare internațională (agenda globală a diversității și egalității de șanse); construcția genului; conceptualizarea și analiza diacronică a egalității sociale și a sărăciei; construcția cetățeniei și etniei prin prisma egalității de șanse.
În primul semestru al celui de-al doilea an de studiu mai multe cursuri aplicate introduc perspective profesionale asupra politicilor publice, multe dintre ele oferite de experți din mediul profesional. Ultimul semestru este rezervat în exclusivitate stagiilor de practică și redactării lucrării de dizertație.
Atât în primul, cât mai ales în al doilea an, colaboratori cu expertiză academică și experiență profesională în organizații precum Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, UNICEF, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse sau E-Romnja le oferă studenților instrumente conceptuale și analitice necesare pentru inserția profesională.
Studenții fac stagii de practică utile pentru proiectul lor profesional, în instituții publice (ANES, CNCD, Comisia pentru egalitate de șanse a Senatului României, DGASPC-uri și primării), organizații din domeniul egalității de șanse (CPE, Centrul FILIA, Asociația Necuvinte, Asociația Transcena, Asociația E-Romanja, UNICEF ș.a.) , în organizații mass-media (Dela0, DOR).
Programul oferă, prin finanțare Erasmus+, mobilități în universitățile partenere în EGALES, ca și Universitatea din Lausanne (Elveția) Universitatea din Padova (Italia), Universitatea de Québec din Montréal (Canada).
Debușee profesionale
Absolvenții masterului Politicile Egalității de șanse în context românesc și european lucrează în:
– instituții publice din România care analizează, elaborează și implementează politicile egalității de șanse: Ministerul Muncii și Protecției Sociale; comisiile parlamentare pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați și Drepturile Omului; Agenția Națională pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați; Consiliul Național pentru combaterea discriminării;
– instituții publice europene însărcinate cu analiza, elaborarea și implementarea politicilor în domeniul egalității de șanse: Comisia europeană; Comisia pentru drepturile femeii și pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați a Parlamentului european; Rețeaua europeană pentru promovarea femeilor în funcții de conducere; Institutul european pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați;
– organizații naționale neguvernamentale care promovează egalitatea de șanse: Centrul Parteneriat pentru Egalitate; Fundația Șanse egale pentru femei; Asociația Mozaiq; Asociația ACCEPT; Amnesty Internațional.
– organizații internaționale neguvernamentale ce promovează egalitatea de șanse: European Women’s Lobby; International Gender Policy Network; European Solidarity Toward Equal Participation of People (EUROSTEP); European Roma Information Office.
Coordonatoare academice: Prof. univ. dr. Ionela BĂLUŢĂ | Conf. univ. dr. Anca DOHOTARIU
CURSURI AN ACADEMIC 2024-2025
SEMESTRUL I [ANUL I, SEMESTRUL I]
Cursuri obligatorii
Metode de cercetare în științele sociale [5 ECTS] – Mălina Voicu
Dreptul nediscriminării: evoluții și cadru instituțional [5 ECTS] – Csaba F. Asztaloș
Egalitatea socială [5 ECTS] – Veronica Lazăr
Agenda globală a diversității și egalității de șanse [6 ECTS] – Luciana Ghica, Sora-Ignățoiu Emanuela
Legislaţia şi instituţiile egalităţii de şanse [6 ECTS] – Felicia Bejan
Etică și integritate academică [3 ECTS] – Camil Pârvu
SEMESTRUL III [ANUL II, SEMESTRUL I]
Cursuri obligatorii
Politicile europene şi conceptul de gender mainstreaming [6 ECTS] – Diana Neaga
Metodologia cercetării aplicative [6ECTS] – Luciana Ghica
Educație și egalitate de șanse [6 ECTS] – Simona Necula
Inegalități sociale: teorie, activism și politici publice [6 ECTS] – Mihai Vasile
Mediul asociativ și politicile publice ale egalității în România [6 ECTS] – Carmen Gheorghe și Roxana Oprea
SEMESTRUL II [ANUL I, SEMESTRUL II]
Cursuri obligatorii
Seminar profesional și mentorat [2 ECTS] – Simona Necula
Intersecționalitate și politici sociale europene [7 ECTS] – Emanuela Ignățoiu-Sora
Gender: construcţie identitară şi egalitatea de şanse [7 ECTS] – Ionela Băluță
Politici familiale şi egalitate de şanse [7 ECTS] – Anca Dohotariu
Sărăcie şi excluziune socială [7 ECTS] – Ligia Livadă Cadeschi
Modul opțional în limba franceză
Séminaire professionnel et mentorat [2 ECTS] – Simona Necula
Intersectionnalité et politiques sociales de l’Union Européenne [7 ECTS] – Emanuela Ignățoiu-Sora
Gender: construction identitaire et égalité des chances [7 ECTS] – Ionela Băluță
Politiques familiales et égalité des chances [7 ECTS] – Anca Dohotariu
Pauvreté et exclusion sociale [7 ECTS] – Ligia Livadă Cadeschi
SEMESTRUL IV [ANUL II, SEMESTRUL II]
Cursuri obligatorii
Stagiu pentru elaborarea lucrării [5 ECTS] – Ligia Livadă Cadeschi
Instituţiile publice ale egalităţii de şanse: stagiu practic [10 ECTS] – Simona Necula
Actorii egalităţii de şanse: stagiu practic [10 ECTS] – Simona Necula
Mentorat profesional [5 ECTS] – Emanuela Ignățoiu-Sora