MASTER ÎN RELAȚII INTERNAȚIONALE (RO) – MRI
01/02/2023 2024-09-27 21:08MASTER ÎN RELAȚII INTERNAȚIONALE (RO) – MRI
Master în Relații Internaționale (MRI)
120 ECTS
Profil
Master academic cu durata de 2 ani (4 semestre). Acest program oferă studenților o excelentă cunoaștere a mediului internațional și regional, în dimensiunile lor juridice și practice. Absolvenții vor avea capacitatea de a elabora strategii de politică externă, de a formula briefing-uri de situație internațională și de a oferi consultanță pentru deciziile de politică externă, și vor fi pregătiți, în funcție de opțiunea proprie, atât pentru a-și continua cariera academică prin studii doctorale, cât și pentru a lucra în diplomație, în administrația publică centrală, în think-tank-uri sau în organizații internaționale, guvernamentale sau non-guvernamentale, sau pentru a face jurnalism de politică externă.
Conținut
Conferințele abordează, în primul an, chestiuni de geopolitică, drept și guvernanță internațională, agenda globală a cooperării pentru dezvoltare și egalitate de șanse, istoria politicii externe românești de la 1878 până la căderea comunismului, probleme practice de diplomație și negocieri.
În al doilea an, cursurile au ca obiect politica externă a Rusiei, politica externă americană, politica externă a României după 1989, relațiile franco-române, chestiunea mării în relațiile internaționale, studii strategice, politica externă și de securitate a UE, dreptul internațional public.
Profesorii care predau în acest program au o vastă experiență academică, dar și instituțională, lucrând de-a lungul timpului sau colaborând cu MAE, Institutul Diplomatic, CEDO etc.
Temele de cercetare din lucrările de dizertație acoperă mai multe domenii de expertiză: politică externă românească; relații bilaterale și politici externe comparate; spațiul ex-sovietic; evoluția scenei internaționale după Războiul Rece; provocări contemporane în politica mondială: sărăcie, subdezvoltare, migrație, războaie civile, terorism; mari puteri pe scena internațională; evoluții ale doctrinelor juridice internaționale după Războiul Rece; evoluția organizațiilor internaționale după Războiul Rece.
Dacă primele trei semestre ale parcursului de studiu sunt dedicate aprofundării cunoștințelor de relații internaționale, ultimul semestru e consacrat unui stagiu de practică profesională într-o instituție relevantă pentru domeniul relațiilor internaționale (Ministerul Afacerilor Externe, ambasadele străine la București, Institutul Diplomatic Român, revista Foreign Policy, ONG-uri și think tank-uri de analiză de politică externă), ca și redactării lucrării de dizertație, sub coordonarea unuia dintre cadrele didactice ale facultății.
Debușee profesionale
O mare parte dintre absolvenții Masterului de Relații Internaționale lucrează în instituțiile statului: Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Diplomatic Român, Institutul de Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, Autoritatea Electorală Permanentă, Institutul de Cercetare al Universității din București. Alți absolvenți ai masterului sunt voci cunoscute în analiza de politică externă sau activează în firme de consultanță și organizații non-guvernamentale.
Coordonator academic: Conf. univ. dr. Ruxandra Ivan
CURSURI AN ACADEMIC 2024-2025
SEMESTRUL I [ANUL I, SEMESTRUL I]
Cursuri obligatorii
Diplomație și negociere diplomatică [6 ECTS] – Luciana Ghica (curs) & Octavian Sofronea (seminar)
Economie politică internațională [6 ECTS] – Ana-Maria Bârsan
Teorii şi teoreticieni în relaţiile internaţionale [6 ECTS] – Ruxandra Ivan (curs) & Octavian Sofronea (seminar)
Politica externă a României 1878-1989 [6 ECTS] – Laurențiu Vlad (curs) & Octavian Sofronea (seminar)
Seminar de cercetare. Management de proiect I [3 ECTS] – Mirela Cerkez
Etică și integritate academică [3 ECTS] – Camil Pârvu
SEMESTRUL III [ANUL II, SEMESTRUL I]
Cursuri obligatorii
Drept și guvernanță internațională [6 ECTS] – Dan Drăghia
Politica externă şi de securitate comună a Uniunii Europene [6 ECTS] – Bogdana Petrică
Politică şi diplomaţie în spaţiul ex-sovietic [6 ECTS] – Armand Goșu
Diplomație și intelligence [6 ECTS] – Mihai Răzvan Ungureanu
Seminar de cercetare. Documentare și redactare disertație [6 ECTS] – Prof. coord. disertație
SEMESTRUL II [ANUL I, SEMESTRUL II]
Cursuri obligatorii
Introducere în dreptul constituțional al UE [6 ECTS] – Bogdan Iancu
Politica externă a Rusiei şi URSS [6 ECTS] – Armand Goșu
Relaţii franco-române [6 ECTS] – Florin Țurcanu
Politica externă a României după 1989 [6 ECTS] – Ruxandra Ivan
Seminar de cercetare. Management de proiect II [6 ECTS] – Mirela Cerkez
SEMESTRUL IV [ANUL II, SEMESTRUL II]
Cursuri obligatorii
Stagiu practic I [8 ECTS] – Octavian Sofronea
Stagiu practic II [8 ECTS] – Octavian Sofronea
Afaceri europene contemporane – ateliere practice [7 ECTS] – Dan Drăghia
Redactare lucrare de disertație [7 ECTS] – Prof. coord. disertație