ISTORIC
04/11/2021 2023-01-31 21:01ISTORIC
Facultatea de Științe Politice a Universității din București a fost prima facultate din România creată – în primăvara anului 1991 – pe baza unui curriculum de studii politice. Numită inițial Faculté Internationale de Sciences Humaines, facultatea a fost acreditată în 1995 ca facultate de științe politice cu predare în limba franceză.
Tot în 1995 au fost create un program de științe politice în limba română, ca și o secție de studii administrative, ceea ce a făcut ca, pentru o scurtă perioadă, instituția să se numească Facultatea de Științe Politice și Administrative. Din 2001, facultatea poartă numele de azi.
Ea include secția de științe politice în limba engleză, creată în 1997, licența de studii de securitate – începând din 2011 și cea de relații internaționale și studii europene în engleză, din 2014.
Studiile de master au debutat în 1995, atunci când a fost introdus și sistemul de credite transferabile, care a permis realizarea a numeroase acorduri Erasmus. Conținutul programelor a fost adaptat la nevoile de formare: în primii ani, programe generale de teorie politică, studii europene, relații internaționale sau politică românească vizau formarea unor specialiști în fiecare dintre aceste arii de studii, în primul rând pentru a dezvolta cercetarea și predarea. Recent, la nivel masteral s-au propus linii de studii care vizează mai degrabă profesionalizarea în politici precum egalitatea de șanse ori afacerile publice internaționale, fără a neglija parcursul de cercetare. Cele trei limbi de predare tradiționale – româna, engleza și franceza – se regăsesc în oferta de programe.
Școala doctorală de știință politică a fost creată în 2005, continuând un program de formare care debutase în 1999. Tezele pot fi pregătite în varii domenii: guvernarea și guvernanța în regimurile democratice, statul de drept în Europa, istoria electorală românească, politici publice în postcomunism, drepturile omului și relații internaționale, constituționalism și democratizare, ideologii politice, cultură politică. Numeroase teze au fost realizate în cadrul unor acorduri de cotutelă cu universități francofone.