EVENIMENTE

[23.10.2023] În stradă: teatru-forum despre nedreptatea locativă

[23.10.2023] În stradă: teatru-forum despre nedreptatea locativă

Pe 23 octombrie, ora 14.30, la sediul Facultății de Științe Politice – Universitatea din București (sala 1989, str. Spiru Haret, nr. 8) va fi pus în scenă spectacolul În stradă. În stradă este un spectacol-coupé care abordează tema locuirii ca drept fundamental și pune reflectoarele pe amploarea problemelor legate de locuire cu care se confruntă o majoritate covârșitoare de populație, de la chirii precare până la evacuări forțate.

Prin metoda teatrului-forum, În stradă abordează alternativ două teme: evacuările și chiriile. Evacuările fortațe, procese profund injuste, violente și traumatizante, care încalcă drepturile fundamentale ale omului, continuă să se întâmple în România și să lase oameni precari în stradă.

Chiriile cu prețuri prea mari și inaccesibile raportate la salarii, dificultățile de a găsi chirii, proprietari care refuză închirierea după diverse criterii discriminatorii (etnie, orientare sexuală, identitate de gen ș.a.), lipsa de contracte de închiriere și pericolul constant de a pierde chiria reprezintă o altă fațetă a nedreptăților locative.

Privind aceste situații ca parte a unui spectru mai larg, unde interesele pieței libere sunt mai presus decât viețile și bunăstarea majorității oamenilor, vedem cum dificultățile legate de locuire afectează o mare parte din populație.

În stradă adună mai multe povești despre nedreptatea locativă, arătând astfel că problemele legate de locuire nu sunt niște dificultăți individuale, ci o criză societală, siguranța locativă fiind un privilegiu accesibil pentru puțini.

Locuirea în siguranță și condiții decente este o nevoie de bază pentru o viață stabilă și armonioasă, iar riscul de sărăcie și excluziune socială în legătură cu veniturile mici și locuirea precară pentru populația României este cel mai ridicat din UE.

Spectacolul de față este un îndemn la conștientizare, acțiune și solidaritate pentru respectarea dreptului fundamental la locuire.

În scenă: Mădălina Brândușe, Ioana Chițu, Flory Ivy, Alina Medoia, Cristina Mitroi,  Andrei Șerban.

Proiectul „În stradă. Povești despre ne/dreptatea locativă” este co-finanțat de AFCN și este organizat de către asociația Acting Works

Partener al spectacolului din 23 octombrie este CPES – Centrul pentru politicile egalității de șanse (https://cpes.unibuc.ro/).

Participarea este gratuită. Pentru a participa, vă rugăm să vă înscrieți AICI

Leave your thought here