ANUNȚURIEVENIMENTE

One Minute Older #3 – South Talks

One Minute Older #3 – South Talks

În februarie și martie, Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) și Institutul Francez (Bulevardul Dacia 77) găzduiesc dezbaterile One Minute Older #3 – South Talks, o serie de conversații despre migrația climatică si ecofeminism cu invitați din cateva țări din Sudul Global. Întâlnirile se vor desfășura în limba engleză, fiind co-organizate de Universitatea din București (Proiectul CNFIS-FDI-2022-0367 și masterul FSPUB – EHESS Paris Politique à l’âge global. Etats, frontières et sociétés), “South Talks”, Fundația9, Institutul Camões — Instituto da Cooperação e da Língua, I. P., Centrul de Studii Sociale al Universității din Coimbra, Universitatea din Copenhaga, Divergente, Institutul Francez din București.

PROGRAM:
3 februarie, de la ora 19:00 la Rezidența9 (I.L Caragiale, nr. 32 si online, de cerut link-ul zoom la contact@fundatia9.ro): Lourenço Galvão Diniz Faria (Brazilia). În prezent cercetător postdoctoral la Universitatea din Copenhaga, Lourenço Faria va vorbi despre implementarea economiei circulare în Sudul Global ca modalitate de atenuare a migrației climatice.

6 februarie, de la ora 20:00 la Institutul Francez (Bulevardul Dacia 77): proiecția filmului documentar Pământul Tuturor, Pământul Unora (Portugalia- Mozambic, 2018, 53’), urmată de o dezbatere cu jurnalistele Sofia da Palma Rodrigues și Luciana Maruta (Divergente, Portugalia).


2 martie de la ora 19:00 la Rezidența9 (I.L Caragiale, nr. 32): Yara Nakahanda Monteiro (scriitoare, Angola). Plecând de la conceptele de ecofeminism, gender și memorie, Yara va susține un performance de poezie și text propriu intitulat “Cartografii ale Corpului”, urmat de o discuție interviu despre migrație, literatură și feminism cu Iolanda Vasile.

INVITAȚI:

Lourenço Galvão Diniz Faria este cercetător și consultant care studiază procesul de tranziție globală către o economie circulară și rolul inovației ecologice al companiilor.
Are o diplomă de licență și un master în economie obținute la Universitatea Federală din Uberlandia/Universitatea de Stat São Paolo și un doctorat în managementul tehnologiei și al inovației la Universitatea Tehnică din Danemarca. În prezent, este cercetător postdoctoral la Universitatea din Copenhaga unde lucrează cu parcurile industriale circulare din Kenya și cu responsabilitatea extinsă a producătorului.

Sofia da Palma Rodrigues este jurnalistă cu experiență în realizarea de reportaje în diferite țări din Europa, Africa și America de Sud. Autoare a unor reportaje de investigație de mare anvergură, care se situează la răscrucea dintre jurnalism, documentar și academie.
În 2014 co-fondează Divergente, o revistă de jurnalism narativ digital care testează noi formate de prezentare a povestirilor jurnalistice. Sofia are un doctorat în Post Colonialism și Cetățenie Globală la Universitatea din Coimbra. PRIX EUROPA, “Por ti, Portugal, eu juro!” (2022).

Luciana Maruta este jurnalistă cu experiență în radio, televiziune și presă, care s-a dedicat domeniilor sănătății, migrației și sportului. La Divergente traversează lumile investigației jurnalistice și ale documentarului și, în prezent, coordonează un raport major despre absenteismul la vot în Uniunea Europeană. PRIX EUROPA, “Por ti, Portugal, eu juro!” (2022).

Yara Nakahanda Monteiro s-a născut în Huambo, Angola, în 1979. Primul său roman Essa dama bate bué! este tradus în engleză, germană, chineză și italiană și studiat în mai multe universități din întreaga lume. În 2022, cartea sa de poezie Memórias, Apariões, Arritmias a primit premiul literar Glória de Sant’Anna. Eseurile, povestirile și poeziile sale sunt disponibile în diverse publicații. Yara este coautoare a scenariului pentru scurtmetrajele artistice: Path to the Stars și The Island. În propriile sale cuvinte: este stră-strănepoata sclaviei, strănepoata metisajului, nepoata independenței și fiica diasporei.

Pământul Tuturor, Pământul Unora (eng. Land of Plenty, Land but of few)
(r. Diogo Cardoso, Sofia da Palma Rodrigues, Portugalia-Mozambic, 2018, 53 min)
Premii: Selecție pentru New Media Writing Prize (NMWP) la categoria Jurnalism, nominalizare la Prix Europa la categoria „TV Current Affair” (2019), premiul Gazeta Multimedia, cea mai importantă distincție jurnalistică din Portugalia( 2019) și distincție cu Premiul Internațional de Jurnalism Regele Spaniei la categoria Jurnalism de Mediu și Dezvoltare Durabilă (2020).

ORGANIZATORI:
Dezbaterile fac parte din proiectul One Minute Older dezvoltat de Fundația9, câștigător al unui grant din partea programului Climate of Change, program european girat de un consorțiu care reunește 23 țări și 26 de organizații partenere și finanțat prin Programul de educație și conștientizare pentru dezvoltare al Comisiei Europene (DEAR).

Aceste ultime întâlniri marchează debutul unei noi serii de conversații și evenimente – South Talks. Aflate la intersecția mai multor domenii (antropologie, literatură, muzică, științe politice, istorie, studii muzeale, artă), South Talks își propun să aducă în fața publicului românesc cercetători, intelectuali și activiști din “Sudul Global”. Inițiată de către Damiana Oțoiu (Universitatea din București) și Iolanda Vasile (South Talks/ Universitatea din Coimbra), această serie se bucură de un parteneriat instituțional cu centre de cercetare cu solidă experiență în domeniul studiilor postcoloniale, latino-americane si africaniste, cu actori ai societății civile și cu un program educațional franco-român: programul masteral Politique à l’âge global. Etats, frontières et sociétés.

Rezidența9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale, într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. În prezent, împreună cu Fundația9, echipa Rezidenței9 dezvoltă programe în acest spațiu unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.

CONVENORS: 
Damiana Oțoiu este antropolog, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, unde predă disciplinele antropologie politică și studii muzeale. Temele sale de cercetare sunt: istoria colecțiilor muzeale în context colonial și postcolonial (Franța, Belgia, Africa de Sud și RD Congo), „viața socială și politică” a obiectelor muzeale și a colecțiilor de antropologie fizică, antropologia laboratoarelor de genetică si genomică, respectiv politici urbane și practici memoriale în Africa de Sud, RD Congo și România. Cea mai recentă publicație: Bodenstein, F., Oțoiu, D., Troelenberg, E-M. (eds), Contested Holdings: Museum Collections in Political, Epistemic and Artistic Processes of Return, Berghahn Books, 2022.

Iolanda Vasile este specialistă în studii post-coloniale, co-coordonatoarea cursului “Artă, activism și memorii: arhivele istoriilor popoarelor”, din cadrul programului de specializare și al cursului internațional “Epistemologiile Sudului”, Consiliul Latino-American de Științe Sociale. Printre interesele sale de cercetare se numără literaturile post-coloniale de expresie portugheză și relațiile României socialiste cu statele din Africa Australă. Cea mai recentă publicație: Vasile, I.; C. Almada e Santos, A.; Tornimbeni, (eds.) (2019), “What solidarity? Networks of Cooperation with the Liberation Movements from Portuguese colonies”. Revista Crítica de Ciências Sociais nº 118/2019. Centro de Estudos Sociais, Universidade de Coimbra, Portugal.

Leave your thought here