ANUNȚURI

Prof. univ. dr. Iulia Motoc (FSPUB) aleasă în funcția de judecător al Curții Penale Internaționale

Prof. univ. dr. Iulia Motoc (FSPUB) aleasă în funcția de judecător al Curții Penale Internaționale

Luni, 4 decembrie 2023, dna. Iulia Motoc, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost aleasă în funcția de judecător al Curții Penale Internaționale.

Iulia Motoc a deținut anterior, pentru aproape 10 ani, în periada 2013-2023, funcția de judecător al României la CEDO.

„Alegerea prof. Iulia Motoc în această funcție, în premieră pentru România, reprezintă un succes al diplomației române și reconfirmă profilul țării noastre de stat profund atașat dreptului internațional și ordinii de drept la nivel internațional, precum și valorilor umanismului sprijinite constant de diplomația română. Promovarea prof. univ. dr. Iulia Motoc pentru o funcție de judecător la Curtea Penală Internațională și alegerea sa în această funcție fac parte din demersurile active ale României de susținere a Curții Penale Internaționale, instanță unică prin mandatul său de sancționare, în condițiile Statutului de la Roma, a celor care săvârșesc crime împotriva umanității, crime de război, genocid sau crime de agresiune”, transmite Ministerul Afacerilor Externe al României într-un comunicat de presă.

Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecător al României la CEDO în ultimii 10 ani

Iulia Motoc a condus șapte ani Grupul de lucru referitor la Statul Judecătorilor CEDO, care includea probleme de etică a judecătorilor. În plus, în calitate de judecător în Marea Cameră, Iulia Motoc a făcut parte din complete care au decis cazuri emblematice pentru întreaga lume: situația din Nagorno-Karabakh, Ucraina și Olanda împotriva Rusiei (MH17), Jaloud împotriva Olandei referitoare la situația din Iraq, Ibrahim împotriva Marii Britanii. În anul 2019, Iulia Motoc a fost invitată să predea la Academia de Drept Internațional de la Haga, fiind primul român invitat la această prestigioasă instituție, după căderea comunismului.

Leave your thought here